Mam na imię Kuba. Uczęszczam do Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Moją pasją jest cukiernictwo. Jestem amatorem. Od niespełna 4 lat piekę ciasta, ciastka, babeczki, ale najbardziej kręci mnie robienie tortów. Pierwszym moim wypiekiem był placek drożdżowy, który oczywiście okazał się zakalcem… Wszyscy w domu twierdzili, że jest pyszny, a ja zastanawiałem się, czy to ja, czy oni się na tym nie znają… ?
Zacząłem piec torty dla najbliższych. Z biegiem czasu wszedłem w wprawę i zająłem się również ciastami. Cały czas się uczę, oglądając filmiki i dużo czytając. Po prostu kocham to robić.
Tak naprawdę nie wiem skąd to się wzięło, że zabrałem się za cukiernictwo. Z opowiadań rodziców wiem, że jedynie babcia uwielbiała piec. Mama nauczyła mnie zrobić dobry biszkopt. Resztę rzeczy nauczyłem się sam.
W przyszłości mam zamiar pracować w znanej cukierni, ale najpierw chcę się jeszcze wielu rzeczy nauczyć. Marzę o szkoleniu cukierniczym prowadzonym przez profesjonalistów. Może uda mi się zobaczyć jak zawodowy cukiernik robi tort?