Podczas Biesiady Pałuckiej 16 lipca 2016 roku na stoisku serwowano ciasta, desery i kawę. Można było podziwiać różnorodne dekoracje z warzyw i owoców. Atrakcję stanowiła również wystawa dawnych naczyń i urządzeń kuchennych. Licznie zgromadzeni mieszkańcy grodu Śniadeckich oraz turyści zostali zapoznani z historią cukiernicwa oraz mogli delektować się smakiem specjałów przygotowanych przez ucznia technikum żywienia i usług gastronomicznych – Jakuba Ratajczaka.

Zainteresowanie było ogromne, degustujący pytali o przepisy, o kierunek technikum, w którym szkoli się takich fachowców jak Kuba. Młodzi rekonstruktorzy (m.in. Jakub Jankowski z Technikum Mechanicznego) promowali szkołę oraz grupę rekonstrukcyjną, rozdawali ulotki oraz przedstawiali historię cukiernictwa.

Dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Gminy w Żninie przygotowano i rozdano uczestnikom biesiady czekoladowe mufinki, ciastka z jabłkiem, a także ciasta: skubaniec i tort w kształcie żnińskiej Baszty. Opiekę nad uczniami sprawowały Marlena Chojnacka i Wioletta Olesiak.