17 września 2015 Młodzieżowa Grupa Rekonstrukcyjna ZSP w Żninie, finansowana z grantu oświatowego Starostwa Powiatowego w Żninie pojechała na spotkanie z historią smaków do Biskupina. Połączono przyjemne z pożytecznym, gdyż uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych nie tylko rozwijali pasję historyczną, ale i kulinarną. Grupa została podzielna na zespoły zadaniowe, które otrzymały polecenia i musiały zdobywać informacje i doświadczenia na poszczególnych stanowiskach. Dużym zainteresowaniem cieszyła się kuchnia litewska, w której młodzież odkryła przepis na słynny litewski kwas na miodzie oraz kuchnia XVII– wieczna z kapłonem w butli. Od kucharzy węgierskich dziewczęta otrzymały reprymendę na temat przygotowywania węgierskiego gulaszu, który z polska wersją niewiele ma wspólnego i niej jest tak uciążliwy dla zdrowia jak potrawa przygotowywana w Polsce. Młodzi pasjonaci zawarli znajomość z GRH Jantar, która ma oddział w Bydgoszczy, by po zakończeniu zajęć grantowych kontynuować przygodę z rekonstrukcją.