W poniedziałek (28.09.) na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika. Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach pod czujnym okiem szefów kuchni.
Ekipa ze Żnina w składzie Patrycja Nowak i Wiktoria Berenda z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowała zupę śródziemnomorską na owocach morza z langustynką. Młodzież spisała się super. Widać, że sporo już potrafią, dziś mieli okazję zobaczyć nieco inną kuchnię. Przed nimi całe życie, to najlepszy moment, żeby zdobywać doświadczenie – podsumowuje Mateusz Mikrut z restauracji Port 13, który był naszym szefem. Najsmaczniejszą zupę wybrała komisja konkursowa.
Podczas konkursu nie zabrakło także atrakcji towarzyszących, jak pokazy carvingu (rzeźbienie z warzyw i owoców – dop. aut.), tańca czy pokaz kelnerstwa synchronicznego. Muzycznie czas umilił uczestnikom zespół Pilers
Imprezę poprowadziła Krystyna Lewicka Ritter – dziennikarka prasowa i telewizyjna, propagatorka lokalnego folkloru. Pomysłodawcą konkursu jest Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.