7 kwietnia obchodziliśmy Światowy Dzień Zdrowia, w tym roku pod hasłem „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”. Z tej okazji zorganizowaliśmy w naszej szkole stoisko informacyjne o zdrowej żywności, dzięki czemu uczniowie mogli poznać bliżej zasady bezpiecznego spożycia surowych warzyw i owoców, a także tzw. zasadę pięciu kroków do bezpiecznej żywności.
Ponadto przypomnieliśmy młodzieży jak należy dbać o zdrowie. Zdrowy styl życia: racjonalne odżywianie, aktywność fizyczna, to podstawa zdrowia o czym uczniowie mogli się dowiedzieć z prezentacji multimedialnej.
Dodatkowo młodzież naszej szkoły mogła skosztować zdrowych sałatek, które przygotowali uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani L. Paprot i Pani M. Zakrzewskiej.
Aby rozpropagować profilaktykę zdrowia wśród mieszkańców Żnina i okolic, przy współpracy Powiatowej Stacji Epidemiologicznej w Żninie oraz Urzędu Miejskiego w Żninie, 10 kwietnia zorganizowaliśmy stoisko informacyjne również na targu w Żninie. Informowaliśmy społeczność lokalną o bezpiecznej żywności, o zasadach zdrowego stylu życia, była również możliwość pomiaru ciśnienia tętniczego, a także poziomu cukru we krwi wykonanego przez przedstawicieli służby zdrowia.
Organizatorem akcji była Pani Beata Nowak.