Gimnazjaliści z klasy II g Publicznego Gimnazjum nr 1 w Żninie otrzymali polecenie ugotowania wybranej potrawy w ramach projektu: „Narodowa kuchnia europejska”. W realizacji zadania pomogli im starsi koledzy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Żninie.

Uczniowie klasy I a Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (Daria Pawełczak, Wiktoria Ciuper, Anna Piątkiewicz, Magdalena Krzanowska, Maciej Grochowski i Michał Łukasik) zaprosili gimnazjalistów do szkolnej pracowni gastronomicznej, w której młodsi adepci sztuki kulinarnej pod kierunkiem starszych przygotowali włoską pizzę. Podczas prac przygotowawczych gimnazjaliści dowiedzieli się m.in., co zrobić, by nie zaparzyć drożdży, kiedy należy dodać ser, by się nie przypiekł oraz jak wyrobić ciasto, by było pulchne i smaczne. Sympatyczna atmosfera zintegrowała grupę. Upieczone pizze były przepyszne. Opiekę nad młodocianymi kuchmistrzami sprawowały Wioletta Olesiak i Marlena Chojnacka.